Zupa krem ze szparagów, zdrowa i pyszna zupa dla kobiet w ciąży przepis
Zupa krem ze szparagów |
Sezon na szparagi jest krótki, a szkoda ponieważ jest skarbnicą witamin i minerałów.
Wszystkie przyszłe mamy powinny obowiązkowo dodać to warzywo do swojej diety, gdyż jest bogaty w kwas foliowy, który jest tak ważny w okresie ciąży. Zapobiega uszkodzeniu cewy nerwowej, jak również zmniejsza ryzyko rozszczepu kręgosłupa u płodu. Ma również pozytywny wpływ na wagę i rozwój noworodków.
Poza tym szparagi zawierają witaminy C i E, wapń, potas, fosfor, beta-karoten, błonnik oraz inulinę.
Szparagi są niskokaloryczne, 100 g zawiera jedyne 18 kalorii, więc bez obaw o zbędne kalorie;)
Ja uwielbiam to warzywo w postaci zupy krem, którą przyrządzam następująco:
SKŁADNIKI:
- Pęczek szparagów,
- masło,
- lej rzepakowy
- 1 cebula,
- 1 marchew,
- 1 pietrzuszka,
- kawałek selera,
- kawałek pora,
- 2-3 ząbki czosnku,
- sól, kurkuma, pieprz chili cayenne,
- 2-3 ziarenka ziela angielskiego,
- 2 listki laurowe.
W oddzielnym garnku rozpuszczam masło i wlewam odrobinę oleju rzepakowego aby masło się nie spaliło, i wrzucam pokrojoną w kostkę cebulę, następnie jak już się zeszkli dodaję posiekany czosnek, oraz dodaję kurkumę.
Szparagi obieram, robię to nożykiem do warzyw, odłamuję zdrewniałe końce, kroję w nieduże kawałki i dodaje do cebuli z czosnkiem, chwilę przesmażam.
Do szparagów wlewam bulion, tak aby tylko zakrył szparagi ( za dużo bulionu, zupa będzie zbyt wodnista po zblędowaniu) gotuję, aż do miekkości ok 20-25 min dodaję pieprz chili cayenne i blęduję.
Zupa krem ze szparagów najbardziej smakuje mi z grzankami z pełnoziarnistego pieczywa oraz prażonymi ziarnami słonecznika. MNIAM!!!
Zielona zupa krem ze szparagów |
ŻYCZĘ SMACZNEGO!:)