Czy i w jaki sposób można zminimalizować ryzyko poronienia.
Dzisiaj postanowiłam poruszyć trudny temat dotyczący kwestii
poronienia, a konkretnie czy i w jaki sposób można zminimalizować ryzyko jego
powstania. Sama starając się o dziecko bałam się tego ryzyka, ponieważ w
rodzinie występowały takie przypadki. Będąc na jednej z wizyt u swojej Pani
doktor postanowiłam dowiedzieć się czegoś więcej na ten temat, i teraz postaram
się Wam o tym w jasny sposób napisać;)
Według wszelkich definicji, poronieniem nazywa się wydalenie
płodu przed 24 tygodniem ciąży.
Poronienie często występuje na tyle wcześnie, że kobieta nawet nie wie o tym, że jest w ciąży. Szacuje
się, że trzy czwarte zapłodnień kończy się niestety poronieniem, SZOK. Jednak
czy można zminimalizować to ryzyko? Na pewno! A w jaki sposób?
ZADBAJ O SIEBIE JUŻ PRZED POCZĘCIEM
Przyszli rodzice, OBOJE nie tylko przyszła mama powinni co najmniej na trzy najlepiej na sześć
miesięcy przed poczęciem zadbać o swoją zdrowotną kondycję, w myśl zasadny ‘’
Zdrowi rodzice równa się zdrowe dzieci”. Dieta powinna być bogata w składniki
odżywcze, i co najważniejsze należy zrezygnować z używek takich jak papierosy
czy alkohol. Ważne są też regularne ćwiczenia.
PAPIEROSY I ALKOHOL
Jeżeli chcecie zwiększyć szansę na urodzenie się zdrowego
dzidziusia unikajcie wszelkich substancji toksycznych jak ognia. W początkowych
stadiach ciąży komórki płodowe rozwijają się bardzo szybko, dlatego u kobiet
alkohol jest bardzo niebezpieczny. Z kolei u kobiet palących zwiększa ryzyko
poronienia płodu, urodzenia niemowlęcia z niedowagą lub wadą wrodzoną. Jeżeli
nawet ta wiedza na Ciebie nie zadziała aby rzucić palenie w ciąży, to chociaż
je ogranicz do minimum. Tu chodzi o zdrowie Twojego maleństwa!
Przyznam się
Wam tutaj, że ja idealna w tej kwestii nie jestem ( z resztą nie tylko w tej;)
popalałam przed ciążą. Co prawda nie wypalałam paczki dziennie, tylko 2-3
papierosy ale jednak paliłam, i nawet od takiej ilości wypalanych dziennie tzw.
fajek trudno było mi się odzwyczaić.
Jednak z
dniem w którym dowiedziałam się, że będę mamą był ostatnim dniem mojego
nałogu!!!:) z czego bardzo się cieszę i jestem dumna. Nie palę już 1,5 roku i
wcale mnie do tego nie ciągnie, jestem pewna, że tak już zostanieJ
PATRZ CO MASZ
NA TALERZU
Ogólnie
wiadomym jest, że ciąży stosując dietę ubogą w składniki odżywcze można
zwiększyć ryzyko poronienia. W trakcie pierwszego trymestru ciąży, w którym
kształtują się początkowe organy płodu, bardzo ważna jest jakość, a nie ilość
spożywanych produktów przez matkę. Ponieważ w tym okresie rozwijający się płód
jest jeszcze malutki, nie ma potrzeby spożywania posiłków o wyższej wartości
energetycznej, potrzebne jest właściwe odżywianie, które zapewni płodowi
niezbędne składniki odżywcze. Jeżeli ich zabraknie, niestety płód może rozwijać
nieprawidłowo lub może zostać samoistnie wydalony.
Dieta powinna
zawierać dużo węglowodanów złożonych, takich jak pełnoziarnisty chleb, makarony
i zielone warzywa, które dostarczają cynku, żelaza oraz energii. Mleko, które
jest źródłem wapnia, białka i witamin. Jaja, ryby, chude mięso, orzechy,
rośliny strączkowe są dobrym źródłem białka, cynku, żelaza oraz witamin z grupy
B.
Oleje
roślinne, tłuste ryby dostarczą nienasycone tłuszcze.
UNIKAJ
Bakterie listeria monocytogenes powodują
Listerioze. Bakterie te, występujące w produktach żywnościowych prowadzi do
rzadkich lecz poważnych infekcji. W trakcie ciąży zainfekowanie wyżej
wymienioną bakterią może prowadzić do poronienia, urodzenia martwego płodu lub poważnej
choroby noworodka.
Produkty z
grupy wysokiego ryzyka to:
·
Sery
pleśniowe (brie, camembert)
·
Pasztety
·
Wątróbka
( zawiera duże ilości witaminy A, a nadmiar tej witaminy może doprowadzić do
urodzenia dziecka z wadami)
·
Ogranicz
kofeinę
ZADBAJ O…:
Należy uzupełniać kwas foliowy
zażywając odpowiednie środki farmakologiczne co najmniej na 3 miesiące przed
zajściem w ciążę, w dawce 0,4mg dziennie.
W późniejszych stadiach ciąży lekarze
zalecają spożywanie żelaza i kwasu foliowego aby zapobiec ewentualnej anemii (
mnie niestety w ciąży dopadła) W ciąży powinno się unikać większości lekarstw,
a także preparatów ziołowych.