Leniwa sobota, leniwy obiad czyli przepis na pierogi leniwe vel kluski leniwe
Leniwa sobota, leniwa Piotrusiowa mama, leniwy Piotrusiowy
tata, można by powiedzieć na tapczanie leży leń, a właściwie dwa lenie, tylko
Piotruś jak zwykle tryska energią, jak on to robi???Skoro dzisiaj tak leniwie,
to i obiad leniwy czyli pierogi leniwe,
czy jak niektórzy wolą kluski leniweJ
Pierogi leniwe
vel kluski leniwe kojarzą mi się baaardzo z dzieciństwem. Przypomniałam sobie o
nich wczoraj pisząc posta, w którym myślami powracam do swojego dzieciństwa( O TUTAJ, KLIKJ) Próbowałam
przypomnieć sobie jego smaki, i przypomniałam sobie smak oranżady w woreczku
i tej w proszkuJ smaku visolvitu
również spożywanego w formie sproszkowanejJ
smaku pomidorówki mojej babci, której już niestety nigdy nie skosztujęL smaku gumy Donald, jak
również pierogów leniwych vel
klusków leniwych. Uświadomiłam sobie, że
tych wspaniałych leniwych pierogów nie
jadłam chyba z 15 lat!!! Na samą myśl tak mi się ślinka zebrała, że od razu
wykonałam telefon do mamy z prośbą o przepis na pierogi leniwe vel kluski leniwe. Wiem, że necie przepisów na te
pierogi jest mnóstwo ale mi zależało żeby były dokładnie takie same jak
przygotowywała je moja wspaniała mamaJ
( dzięki mamuś;))
Zatem podam Wam przepis na pierogi leniwe vel kluski leniwe, dokładnie takie same jak w moim
dzieciństwie.
Składniki na pierogi leniwe vel kluski leniwe:
·
Trzy lub cztery ugotowane ziemniaki,
·
0,5 kg sera białego półtłustego
·
Jajko
·
1-1,5 szklanki mąki, (im mniej tym lepiej)
·
Bułka tarta,
·
Masło,
·
Cukier,
·
Sól
Przygotowanie pierogów
leniwych vel klusków leniwych:
Ugotowane w lekko osolonej wodzie ziemniaki dokładnie rozgnieść
i odstawić do wystudzenia. Następnie dodać do nich biały ser, całe jajko oraz
mąkę (im mniej mąki tym pierogi leniwe
będą bardziej puszyste) Dokładnie połączyć składniki, zagnieść ciasto. Z ciasta
uformuj wałki, lekko je spłaszcz dłonią i krój romby o grubości ok. 1 cm. Ja na
każdym pierogu leniwym nożem robię
taką krateczkę, moja mama również ją robiła (to tak aby ładniej wyglądałyJ) Pierogi leniwe vel kluski leniwe wrzucam do wrzącej osolonej wody i
gotuję ok. 2 minut do wypłynięcia.
Pierogi leniwe w
moim dzieciństwie były podawane z bułką tartą, którą się wsypuje do
rozpuszczonego masła, a następnie posypuje się cukrem. Jednak są zwolennicy i
tu przykładem jest dzisiejszy leniwy Piotrusiowy tata, który woli pierogi leniwe z rozpuszczonym masłem,
cukrem i cynamonem. Mi osobiście pierogi
leniwe smakują w towarzystwie bułki tartejJ